Få styr på balletskoens kantsnor

Sofie Blond er leder af Balletskolen i Næstved v. Birgits Dans. Sofie underviser mange børn, så dette ballettip er særligt til børn og deres forældre, men de voksne elever kan måske også bruge det? Det handler om balletsko og hvad man gør med de her kantsnore, der omkranser skoene og hvis formål det er at få skoen til at slutte tæt om oversiden af foden.


1) Hvor sidder kantsnoren og hvilken funktion har den?

Kantsnoren løber inde i kantbåndet og er enten en fast snor eller elastik – men den virker på samme måde, uanset materiale, og den må ikke være hverken for stram eller for løs. Hvis snoren er for stram, skærer den sig ind i foden, meget ubehageligt, og hvis den er for løs, opfylder den ikke sit formål, som er at få skoen til at slutte tæt om foden.


2) Hvad gør voksne dansere?

Normalt – som voksen – binder man en dobbeltknude og klipper de løse snipper af helt nede ved knuden, så de ikke generer eller dingler rundt. Så forsvinder knuden ligesom ind i kantbåndets løbegang og bliver usynlig. Dette er en god metode, når snoren aldrig skal justeres (vær derfor helt sikker på, at kantbånd/snor hverken strammer for meget eller er for løst ved at gå lidt rundt i skoene og strække/flexe fødderne, inden du strammer knuden og klipper snipperne af).


3) Hvad gør balletbørn?

Men for børn er det anderledes, for fødderne vokser. Der vil man gerne kunne binde snoren op igen og udvide – ikke kun i takt med at fødderne vokser, men også fordi der kommer mere muskelmasse på fødderne, efterhånden som børnene bliver dygtigere og stærkere. Så hvordan får vi bundet snoren sikkert og fast, men så vi samtidig kan få den op igen?


Balletforening Danmark TIPS & TRICKS
4) Dette skal du ikke gøre …

Almindelige sløjfer duer ikke, de går op med risiko for at børnene falder i dem.


5) Her kommer Sofies tip

Heldigvis er der en meget nem løsning på dette problem: Inden barnet første gang skal bruge skoene, tilpasser og binder du kantsnoren én gang for alle (snoren skal altså ikke bindes op igen efter timen).

Sådan gør du:

  • Giv barnet begge sko på
  • Lad barnet stå på ét ben (mens det støtter sig til dig)
  • Start med den sko, barnet har i gulvet/står på (så er skoen “fyldt ud” og du kommer ikke til at binde snoren for stramt)

Derefter:

Bind en sløjfe uden først at lave en knude. Derefter laver du en knude ovenpå med de to løkker (udvendig dobbeltknude). Så går sløjfen ikke op af sig selv, men til gengæld kan du selv få den op igen (hvis det skulle blive nødvendigt) ved at løsne den udvendige knude først.

Buk hele herligheden ind under skoens overlæder, så sløjfe og snipper bliver usynlige udefra.

Giv barnet skoen på, mens du sørger for, at sløjfe og snipper forbliver indvendig.

Nu har barnet balletsko, der sidder til, men som også kan justeres efterhånden som barnets fødder vokser. Hvis det er vigtigt for barnet, er det også helt ok at have dobbeltsløjfen siddende som pynt udvendig (mest små piger, der ønsker dette :-)), husk bare at klippe snipperne til, så de ikke er mere end et par cm lange, og de må i hvert fald ikke røre gulvet af hensyn til sikkerheden.

Som Sofie siger: “Det er skønt at se så mange forældre, der bakker op om deres børns ballettræning – både med at hente og bringe til ballet hver uge – men også med at sørge for, at de praktiske ting som fx balletskoenes bånd, snore og elastikker er i orden. Det vil vi gerne understøtte ved at formidle nyttige tips og viden videre. Og samtidig betyder det meget for os balletinstruktører at vide, at tingene bare er i orden, når børnene møder ind til balletundervisningen – så kan vi rigtig danse derudaf sammen med jeres børn …”.


Dette blogindlæg er sponsoreret af Balletforening Danmark og findes på Balletforening Danmarks BLOG i kategorien TIPS & TRICKS


Se flere indlæg fra Balletforening Danmarks BLOG her ⬇


Styrk din holdning med
kultur & bevægelse

Offentliggjort af Balletforening Danmark

Balletforening Danmark er en landsdækkende interesseorganisation for balletfællesskaber og balletundervisere.

2 kommentarer til “Få styr på balletskoens kantsnor

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: